Νησίδα Αλιμιά
Η Αλιμιά είναι το μεγαλύτερο από τα μικρότερα ακατοίκητα νησιά στη θαλάσσια περιοχή της Χάλκης απέχοντας 4 ν. μ. ΒΑ.
Η νησίδα καταλαμβάνει έκταση 7,4 τ. χλμ. και το μέγιστο υψόμετρό της δεν ξεπερνά τα 269 μ. Με δυο όρμους φυσικά προστατευμένους, τον Αγιο Γεώργιο και το Εμπορειό, προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε μικρά σκάφη. Αλλωστε, μόνο με φουσκωτό ή καΐκι από τη Χάλκη, είτε με δικό σας σκάφος μπορείτε να φτάσετε ως εκεί. Στα ενδότερα του όρμου του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα σε βάτα και φρύγανα θα δείτε τα ερείπια του ομώνυμου οικισμού ο οποίος εγκαταλείφθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΒΔ του ερειπωμένου χωριού και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχει λίμνη με αλμυρό νερό. Αυτοσχεδιάζοντας μια πεζοπορία στο εσωτερικό της Αλιμιάς και κινούμενοι προς το ψηλότερο σημείο της θα αντικρίσετε ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Κτίστηκε το 1475 από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, στη θέση παλαιότερου ελληνιστικού οχυρού. Στον όρμο του Εμπορειού διακρίνονται τάφοι ρωμαϊκών χρόνων, βάσεις νεωρίων της ελληνιστικής εποχής και θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Οι εγκαταλελειμμένοι στρατώνες χτίστηκαν την περίοδο της Ιταλικής κατοχής.
Info : Η Αλιμιά περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Οι κύφες
Θα μπορούσαν να είναι στάνες της μυκηναϊκής εποχής -τόσο αρχαϊκές δείχνουν. Κτισμένες χωρίς αρμό, από χέρια γερά, μαθημένα να σηκώνουν ογκόλιθους, ονομάζονται κύφες. Είναι κωνικές κατασκευές από ντόπια πέτρα και θα τις δείτε σε αγροτικές περιοχές της Χάλκης. Εξω από το Χωριό, στην πλαγιά του Παλαρνιώτη, στον κάμπο του Αϊ Γιαννιού, στα Κοίλα, κ.α. Λειτουργούσαν σαν καλύβες ξεκούρασης για τους ξωμάχους, σαν αποθήκες, ακόμα και σαν ταμπούρια, σε περίπτωση που ζύγωναν πειρατές. Είναι άγνωστο το από πότε υπάρχουν στο νησί.
Κάστρο των Ιπποτών
Δεσπόζει στο ΒΑ τμήμα του νησιού, στην κορυφή του λόφου του Αϊ Νικόλα, κτισμένο πάνω σε θεμέλια αρχαιότερου, μάλλον ελληνιστικού, τείχους. Ιδρύθηκε από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, στα μέσα του 14ου αι. και άντεξε μέχρι το 1522 που παραδόθηκε, μετά την πτώση της Ρόδου, στους Οθωμανούς. Προσεγγίζεται από μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει από την εκκλησία της Παναγίας στο Χωριό. Η ανάβαση είναι λίγο απότομη, αλλά δεν διαρκεί παραπάνω από 20΄. Στην είσοδό του κάστρου θα δείτε το εντοιχισμένο οικόσημο του μάγιστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών Pierre d’ Aubusson. Εντός των τειχών σώζεται ακόμη ο ναός του Αγίου Νικολάου με σπαράγματα τοιχογραφιών του 15ου και του 17ου αι. Στα χρόνια της λειτουργίας του το κάστρο είχε οπτική επαφή με το πύργο/φρυκτωρία στο δυτικότερο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Κεφάλι κι όποτε χρειαζόταν έδινε σινιάλο στους απέναντι βιγλάτορες της Ρόδου.